14 листопада 2015 р.

Розпорядження про перенесення робочих днів у 2016 році підписано. Приклад наказу про перенесення робочих днів

Незважаючи на те, що частиною четвертою статті 67 Кодексу законів про працю України (КЗпП) передбачано, що "Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями", цього року Кабмін знову "не вклався в строки".

Виникає підозра, що урядовці й досі керуються пунктом 3.1 чинної й дотепер Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010-2012 роки, як це було раніше, до внесення змін у КЗпП у 2011 році. Адже лише 11.11.2015 міністр соціальної політики Павло Розенко виніс проект розпорядження "Про перенесення робочих днів у 2016 році" на розгляд засідання Уряду.

З огляду на зазначене вище, і роботодавці формально не мають змоги дотримати вимог КЗпП щодо видання наказу про перенесення робочих днів у 2016 році не пізніше ніж за два місяці до таких днів.
Власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). 
(Частина п’ята статті 67 КЗпП.)
Тож якщо Ви й досі не ризикнули скористатися своїм правом роботодавця на самостійне прийняти рішення про перенесення робочих днів у 2016 році для працівників свого підприємства, то за бажання можете "під прикриттям КМУ" :) зробити це сьогодні.

У Вас як роботодавця є вибір:
  • не переносити робочі дні у 2016 році взагалі;
  • перенести робочі дні у 2016 році так, як рекомендує Кабмін;
  • перенести робочі дні у 2016 році інакше, ніж рекомендує Кабмін.
У своєму розпорядженні № 1155-р від 11.11.2015 Кабмін рекомендує у 2016 році для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, перенести робочі дні:
з п’ятниці 8 січня — на суботу 16 січня;
з понеділка 7 березня — на суботу 12 березня;
з понеділка 27 червня — на суботу 2 липня.
Спеціальний режим роботи банків у зазначені дні визначає Національний банк.




ДИВІТЬСЯ: 


З наказом про перенесення робочих днів потрібно у прийнятий на Вашому підприємстві спосіб ознайомити усіх працівників. При цьому варто зауважити, що перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства і за цим новим графіком надалі приймаються усі рішення щодо надання відпусток, оформлення "відгулів", оплати лікарняних тощо. За цим же затвердженим новим графіком мають працювати (і "відробляти суботи" також!) новоприйняті працівники.

Зверніть увагу, що при перенесенні робочих днів може змінюватися норма тривалості робочого часу у "задіяних" місяцях. Це трапляється тоді, коли робочий день з одного місяця переноситься на суботу в іншому. Так, при перенесенні робочих днів відповідно до розпорядження Кабміну № 1155-р від 11 листопада 2015 року норма тривалості робочого часу зміниться у червні та липні 2016 року.

Якщо вирішите перенести робочі дні у 2016 році інакше, ніж рекомендує Кабінет міністрів України у своєму розпорядженні № 1155-р від 11 листопада 2015 року, то повинні дотриматися усіх вимог трудового законодавства.

Крім того, у цьому разі, не зайвим буде також звернути увагу й на великі православні свята та дні особливого поминання покійних.

P.S. Не варто набирати у пошуковому рядку Google "постанова про перенесення робочих днів у 2016 році". Зауважте, що Кабмін з приводу перенесення робочих днів завжди видає "розпорядження", яке має рекомендаційний характер. Тож, як зазначалося вище, кожен роботодавець рішення щодо перенесення чи неперенесення робочих днів приймає самостійно. Саме у цьому відмінність між "перенесенням робочих днів" і "перенесенням вихідних днів" — останні переносяться автоматично, незалежно від бажання роботодавця.