25 грудня 2017 р.

Розрахунок норм тривалості робочого часу на 2018 рік для п'ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями – у суботу та неділю

Як ви вже напевне знаєте, у своєму листі № 224/0/103-17/214 від 19.10.2017 директор Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України Олександр Товстенко вчергове наголосив на тому, про що ми давно говоримо:
Законодавством не передбачено єдиної норми тривалості робочого часу. Норма робочого часу для різних працівників може різнитися, оскільки залежить від багатьох чинників: тривалості робочого тижня, тривалості робочого дня, встановлених вихідних днів тощо. Тому норму робочого часу роботодавець повинен розраховувати самостійно, виходячи з режиму робочого часу (а режими ті бувають загальні й спеціальні) з дотриманням вимог статей 50–53, 67 і 73 КЗпП.

Крім того, листи Мінсоцполітики не є нормативними актами. Вони слугували як методичні посібники при розрахунку норми тривалості робочого часу безпосередньо на підприємстві, в установі чи організації. Норми тривалості робочого часу, які наводилися як приклад у листах Міністерства, завжди містили розрахунки лише для п'ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день впродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів. Норми тривалості для усіх інших режимів робочого часу потрібно було розраховувати самостійно, але не всі кадровики це усвідомлювали.




Отже, видавати лист з нормою робочого часу на 2018 рік Мінсоцполітики не планує, і за бажання, ви можете скористатися нашими розрахунками.

Розрахунки, наведені нижче, не враховуть перенесення робочих днів у 2018 році, оскільки на момент цієї публікації відповідне розпорядження ще не видане Кабінетом Міністрів.

Крім того, якщо ви стежите за нашими публікаціями, то знаєте, що й щорічно рекомендовані Кабміном перенесення робочих днів не є обов'язковими – роботодавець має право а) не переносити робочі дні, б) перенести робочі дні, як рекомендує Кабмін, в) перенести робочі дні іншим чином. Головне, щоб у разі перенесення відповідний наказ було видано вчасно — не пізніше, ніж за три місяці до такого перенесення. 


Ви також маєте можливість зберегти собі й за потреби роздрукувати PDF-файл з розрахунком норм тривалості робочого часу на 2018 рік при п'ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями у суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботу за день упродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів.

Можете також завантажити виробничий календар на 2018 рік  для п'ятиденного робочого тижня.