6 листопада 2013 р.

"Перенесення вихідних днів" і "перенесення робочих днів" — це не одне й те саме

Вихідні дні переносяться "без втручання роботодавця", по закону (див. статтю 67 Кодексу законів про працю України; КЗпП) тоді, коли на них припадають святкові чи неробочі дні, які визначено статтею 73 КЗпП:
Стаття 73. Святкові і неробочі дні
Встановити такі святкові дні:
1 січня — Новий рік
7 січня — Різдво Христове
8 березня — Міжнародний жіночий день
1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих
9 травня — День Перемоги
28 червня — День Конституції України
24 серпня — День незалежності України.
Робота також не провадиться в дні релігійних свят:
7 січня — Різдво Христове
один день (неділя) — Пасха (Великдень)
один день (неділя) — Трійця. 

За поданням релігійних громад інших (неправославних) конфесій, зареєстрованих в Україні, керівництво підприємств, установ, організацій надає особам, які сповідують відповідні релігії, до трьох днів відпочинку протягом року для святкування їх великих свят з відпрацюванням за ці дні. 
У дні, зазначені у частинах першій і другій цієї статті, допускаються роботи, припинення яких неможливе через виробничо-технічні умови (безперервно діючі підприємства, установи, організації), роботи, викликані необхідністю обслуговування населення. У ці дні допускаються роботи із залученням працівників у випадках та в порядку, передбачених статтею 71 цього Кодексу. 
Робота у зазначені дні компенсується відповідно до статті 107 цього Кодексу.
Робочі дні переносять заради "створення сприятливих умов для святкування тих чи тих свят, а також для раціонального використання робочого часу". Зазвичай рекомендації щодо перенесення робочих днів оголошує у своєму розпорядженні Кабінет Міністрів України. Розпорядження має бути видано не пізніше, ніж за три місяці до дня, який таке перенесення зачіпає (див. статтю 67 КЗпП). Втім, остаточне рішення щодо перенесення робочих днів приймає роботодавець, котрий має право:
        1) погодитися на перенесення робочих днів так, як рекомендував Уряд;
        2) перенести робочі дні не так, як рекомендував Уряд;
        3) не переносити робочі дні взагалі.

Якщо роботодавець вирішить перенести робочі дні для працівників свого підприємства (він має на це право навіть за відсутності рекомендацій Кабміну), то не пізніше, ніж за два місяці до дня, який таке перенесення зачіпає, повинен видати відповідний наказ (тут є приклад оформлення наказу "Про перенесення робочих днів").